torstai 18. lokakuuta 2012

Mullistava havainto: Naapurista löytyi Maan kaltainen planeetta!

Havainto herättää toiveita elinkelpoisen planeetan löytämisestä.

Lähimmän aurinkokuntamme Alfa Kentaurin yhdeltä kolmesta tähdestä on löytynyt maankaltainen planeetta.
Avaruustutkijat ovat löytäneet Maata muistuttavan planeetan lähempää kuin koskaan aiemmin. Massaltaan lähes Maan kokoinen planeetta löytyi vain noin neljän valovuoden päässä meistä, eli kosmisin termein lähes "naapurista".
Uraauurtavan löydön tehneet tutkijat sanovat kuitenkin, ettei planeetalla voi olla elämää, koska se kiertää liian lähellä omaa aurinkoaan. Planeetan pinnalla lämpötilan arvioidaan olevan jopa 1 200 celsiusastetta. Löydöstä kerrottiin kansainvälisessä Nature-tiedejulkaisussa.
Löytöä pidetään merkittävänä, koska Maan kaltaisia pieniä planeettoja on vaikea havaita avaruudessa.
- Tämä on uraauurtava löytö, sillä planeetan massa on pieni ja se on ikään kuin lähinaapurimme, sanoi astronomi Stephane Udry Nature-lehdelle.
Vielä merkittävämpi löytö tulossa?
Planeetta kuuluu Alfa Kentauri -tähtijärjestelmään, jossa on kolme aurinkoa. Tutkijat uskovatkin, että kyseisestä tähtijärjestelmästä voi vielä löytyä planeetta, jolla voisi olla elämälle suotuisammat olosuhteet.
Lehden mukaan tutkimukset eksoplaneetoista eli tähteä kiertävistä planeetoista viittaavat siihen, että pienimassaiset planeetat ovat muodostuneet useammin järjestelmissä, joissa on useampia planeettoja.
Tämä antaa tutkijoille toivoa siitä, että vielä merkittävämpi löytö elinkelpoisempien lämpötilojen alueelta voisi olla tulevaisuudessa mahdollista.
Löydetty planeetta kiertää aurinkoaan huomattavasti lähempänä kuin esimerkiksi Merkurius aurinkoa. Se on paikannettu kuuden miljoonan kilometrin päähän auringostaan, ja sen "vuosi", eli aika kiertoradan ympäri, on vain reilut 3,2 päivää.
Havainto tehtiin ESO:n (European Southern Observatory) La Sillan -observatoriossa Chilessä, jossa tutkijoiden käytössä on eksoplaneettojen etsimiseen tarkoitettu tarkkuusspektrografi HARPS.
Löytö on myös osoitus eksoplaneettojen tutkimuksessa tapahtuneesta teknisestä kehityksestä sitten 90-luvun alun, jolloin ensimmäinen aurinkokunnan ulkopuolella sijaitseva eksoplaneetta havaittiin. Sittemmin planeettoja on löydetty satoja, joidenkin määritelmien mukaan yli 750

Asiasta uutisoi: iltalehti

1 kommentti: