Maailmankaikkeus (muinais kreikaksi κόσμος (kosmos), lat. universum) eli universumi tarkoittaa avaruuden ja siinä olevan aineen ja energian muodostamaa kokonaisuutta, tai todellisuutta, kaikkeutta. Maailmankaikkeus käsittää kaiken sen, mitä voidaan tutkiatieteellisin, lähinnä fysiikan menetelmin. Tähtitieteessä tätä havaintojen piirissä olevaa osaa luonnosta nimitetään joskus metagalaksiksi, arkikielessä avaruudeksi. Kaikkeuden syntyä, rakennetta ja kehitystä tutkii kosmolokia.
Nykyään vallalla oleva käsitys maailmankaikkeuden alusta on alkuräjähdys teknologia. Teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi äärimmäisen tiheästä ja kuumasta tilasta noin 13,7 miljardia vuotta (13,7 Ga) sitten ja on siitä lähtien laajentunut jatkuvasti. Mittaukset ovat vahvistaneet tätä teoriaa.maailman lopullisesta kohtalosta ei olla toistaiseksi päästy varmuuteen, vaikka alun perin hidastuvan laajenemistahdin muuttuminen kiihtyväksi joitain miljardeja vuosia sitten viittaa maailmankaikkeuden laajenevan tulevaisuudessa kohti aina vain tyhjempää ja harvempaa olotilaa.
Tutkimuksen historiaa
Varhaisimmat julkaistut tieteelliset teoriat pitivät aurinkokuntamme maailmankaikkeuden keskuksena. Kun kaukoputket keksittiin 1600-luvulla, vakiintui käsitys, että ovat Aurinkoon verrattavia taivaankappaleita, ja viimeistään 1900-luvun alkupuolella selkeni myös näkemys Linnunradasta ja muista tähtijärjestelmistä eli galakseista. Suurin osa galakseista on ryhmittynyt galaksijoukoiksi, jotka puolestaan muodostavat superjoukkoja. Newtonin fysiikan mukaan kaikkeuden ajateltiin olevan äärettömässä euklidisessa avaruudessasijaitseva järjestelmä, jonka massapisteet (galaksit tai galaksijoukot) vaikuttavat toisiinsa vetovoimalain mukaisesti. Galakseilla on havaittu spektriviivojen punasiirtymää, joka tulkitaan etääntyvän liikkeen aiheuttamaksi Dopplerin ilmiöksi, joten on tulkittu, että avaruus laajenee
oli pakko liittyä tähän blogiin , vaikutti nii hauskalta :--)
VastaaPoista